Uudised

10. aprillil toimub ringbiomajanduse koostööd tutvustav veebikonverents

Foto: Pexels
Viljapõld

10. aprillil toimuval veebikonverentsil „Koostöö edendamine jätkusuutlikuks ringbiomajanduseks“ tutvustavad teadlased ja ringbiomajanduse edendajad Balti riikide, Ukraina ja Norra kogemusi bioressursside väärindamisel.

Nelja aasta jooksul koguti ühise CIRCLE projekti raames enam kui 150 näidet bioressursside ringlusest põllumajanduses, metsanduses ja vesiviljeluses, seejuures põhjalikumalt analüüsiti neist 12 juhtumit. Projekti ühe osalise, Eesti Maaülikooli maamajandusökonoomika professori Rando Värniku sõnul oli eesmärk leida võimalusi esmatootmise käigus tekkivate kõrvalsaaduste (bioressursside) sektoriülesele kasutamisele. Lisaks tegeleti terminoloogia ühtlustamisega ja projekti lõpptulemusena töötati välja soovitused poliitika kujundamiseks.

Rando Värnik lisas, et ühe eesmärgina nähti projektis ka erialade vahelise sidususe parendamist ringmajanduses Balti- ja Põhjamaades, lõimides teadmisi sotsioloogiast, majandusest, filosoofiast, politoloogiast ja keskkonnateadustest. „Eesti Maaülikooli teadlased tõid projekti teadmisi ringbiomajandusest, bioressurside säästvast majandamisest ja jäätmekäitlusest,“ märkis Värnik.

Projekti tulemusi tutvustav veebikonverents keskendub koostööle sidusrühmade vahel ning vaatleb ringbiomajanduse laiemat kasutuselevõttu mõjutavaid tegureid. „Käsitleme konverentsi ettekannetes nii bioressursside pakkumise kui ka nõudluse poolt ehk läheneme teemale nii tootja kui ka tarbija perspektiivist. Huvitav ongi see, et kuulata saab nii üdini praktilisi kui ka filosoofilisemaid ettekandeid. Kõik soovijad saavad huvi korral konverentsiga 10. aprillil Zoomi keskkonnas liituda. Loodame sellega rikastada ressursside säästvat kasutamist käsitlevaid akadeemilisi ja poliitilisi debatte nii riiklikul kui ka Euroopa Liidu tasandil,“ sõnas Rando Värnik.

2024. aasta aprillikuus lõppevas projektis “Koostöö edendamine bioressursside jätkusuutlikuks ja ringmajandavaks kasutamiseks põllumajanduses, metsanduses ja vesiviljeluses (CIRCLE)” osalesid Balti Uuringute Keskus ja Põllumajandusressursside ja -ökonoomika instituut Lätist, Maaelu- ja regionaaluuringute instituut RURALIS Norrast, Vilniuse ülikool Leedust ning Eesti Maaülikool. Projekti käigus värvati assistentidena projekti juurde tööle Lätti saabunud Ukraina sõjapõgenikud, kes lisasid ka Ukraina vaatenurga. Projekt viidi ellu Balti Uuringute Keskuse koordineerimisel ja Balti teaduskoostööprogrammi, Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) toetusel aastatel 2021-2024.

 

Lisateave:

Rando Värnik, maamamajandusökonoomika professor
Eesti Maaülikooli esindaja CIRCLE projektis
527 4808
rando.varnik@emu.ee