Uudised

Uuenduslik TransFarm projekt pakub uusi võimalusi linnapõllumajanduseks 

Foto: Sille Rebane
Pilt katsepaigast, mis asub EMÜ spordihoone keldrikorrusel

Eesti Maaülikooli teadlased tutvustasid Rohelise Ülikooli nädala raames ringmajanduse projekti TransFarm, mis pakub lahendust mullavaba põllumajanduse ja kalakasvatuse integreerimiseks linnakeskkondades. TransFarm projekti on kaasatud teadlased kõikidest EMÜ instituutidest. 

Priit Tamm selgitas duširuumist kogutud hallvee puhastamist taaskasutusveeks ning vee ringlust akvapoonilises süsteemis. Härmo Hiiemäe rääkis, kuidas võiks selline vesi sobida kalade kasvatamiseks. Merrit Shanskiy avas taimede kasvatamise poolt. 

TransFarmi projektis kasutatakse innovaatilist ja kestlikku akvapoonika süsteemi, mis võimaldab kalade ja köögiviljade kooskasvatamist veekeskkonnas. TransFarmi projektis kasutatakse selleks Eesti Maaülikooli spordihoones duširuumides kasutatud dušivett. See mitte ainult ei vähenda magevee kasutamist ja toitainete raiskamist, vaid tänu suletud ahela süsteemile ja taaskasutusveele on ka märkimisväärselt väiksema keskkonnamõjuga.  

Projekti eesmärk on pakkuda uusi võimalusi toidutootmiseks linnapiirkondades, pakkudes aastaringselt värskeid köögivilju ja kala. Linnas toidu kasvatamine vähendab transpordist tulenevat keskkonnamõju ning tagab inimestele parema juurdepääsu tervislikule ja värskele toidule. Nii ei mõjuta see ainult toidutootmist, vaid ka linnaelanike elukvaliteeti. Projektimeeskond loodab, et tulemuste edukas rakendumine tõotab tuua kaasa olulisi muutusi, kuidas linnad ja kogukonnad mõtlevad toidu tootmisele ja tarbimisele, muutes need protsessid jätkusuutlikumaks ja keskkonnasõbralikumaks. 

TransFarmi elluviimist toetatakse Euroopa Liidu vahenditest Kesk-Läänemere programmi kaudu, mis rõhutab projekti olulisust ja potentsiaali ringmajanduse edendamisel. Projektis osalevad lisaks Eesti Maaülikoolile Turu Ülikool Soomest, Läti Ülikool, UCV/Campus Roslagen ning Companion Roslagen & Norrort Rootsist.