Uudised

Jaan Viidalepp saab vabariigi presidendilt teenetemärgi

President Alar Karis annetas vabariigi aastapäeva eel teenetemärgi 151 inimesele, nende seas ka elurikkuse ja loodusturismi õppetooli peaspetisialist Jaan Viidalepp.

Doktor Jaan Viidalepp, Eesti Maaülikooli elurikkuse ja loodusturismi õppetooli peaspetsialist, on Eesti putukauurimise grand-old-man. Vaatamat oma soliidsele eale (tähistab ta ju tänavu oma 85. sünnipäeva), on ta siiani aktiivne, publitseerides aastas 1-3 kõrgetasemelist (kategooria 1.1.) teadusartiklit.

Teadusmaastikul on Jaani haare globaalne: ta on uurinud kõikide maailmajagude liblikalisi. Jaan on paljude rahvusvaheliste erialaühenduste liige ja tunnustatud „Eesti eluteaduste hoidja“ auhinnaga (2007).

Jaan Viidalepp on siiani enamiku originaalsete eestikeelsete liblikamäärajate autor ja panustanud aastakümneid märkimisväärselt valdkonna populariseerimisse. Tema monograafilised käsitlused vaksiklaste süstemaatikast ja mitmekesisusest on maailmas kaalukad. Oma tegevuse ja eeskuju kaudu on ta mänginud olulist osa Eesti Maaülikooli ja Tartu Ülikooli entomoloogide õppe- ja teadusrühmade kujunemisel.  

President annab riiklikud teenetemärgid üle 21. veebruaril Eesti Rahva Muuseumis ning seda näeb Eesti Rahvusringhäälingu tele-eetris 24. veebruaril.

Põllumajandus- ja keskkonnainstituut väljendab sügavat tänu Jaanile, kes on aastakümnete jooksul oluliselt panustanud oma valdkonna tutvustamisele ja arendamisele.