Uudised

Eesti Maaülikooli VII Loodusturismi Konverents: “30 aastat Eesti loodusturismi - kuidas edasi?”

Foto: Laura Kriisa

12. märtsil korraldas Eesti Maaülikooli elurikkuse ja loodusturismi õppetool VII loodusturismi konverentsi, mis keskendus Eesti loodusturismi arengule ja tulevikusuundadele.

Konverentsil vaadati tagasi sündmustele, mis panid aluse loodusturismile taasiseseisvunud Eestis. Aivar Ruukeli esitlusest ilmnes, et oli nii kohapealset tööd ning huvi ja uudishimu kui ka väga head välismaist nõustamist ja taganttõukamist.

Oma teadmisi ja kogemusi jagasid mitmed valdkonna spetsialistid, sealhulgas Norra loodusturismi ekspert Haaken Christensen, Soomaa loodusturismi eestvedaja Aivar Ruukel, Toomas Lelov City Bike OÜ-st, Eesti Maaülikooli magistrant Eveli Loorents, loodusturismi ekspert Gergana Nikolova ning looduskeskkonnas praktiseeriv psühholoog Annika Klemets.

“Tänasel päeval on Eestis palju loodusturismi teenuseid, mida varem ei ole pakutud – käime maailma ja trendidega kaasas. Saame rääkida ka juba kolmest ettevõtjate generatsioonist. Meil on juba pikka aega loodusturismiga toimetanud tegijaid nagu Aivar Ruukel, Toomas Lelov ja nende kaasaegsed. Lisaks on ka uusi tulijaid nagu Wanderlust, kes on alustanud kas vahetult enne või pärast COVIDi pandeemiat,” sõnas Eesti Maaülikooli loodusturismi vanemlektor Marika Kose.

Norra kogemusest jäi kõrva, et suund peaks olema kogukonnal põhinevatel turismiteenustel, mida arendatakse koos sihtkoha turismiarendusorganisatsiooniga. Bulgaaria loodusturismi ekspert Gergana Nikolova rääkis, et uus reisijate põlvkond on (keskkonna)teadlik ja ostab pigem väärtust. “Ta ei lase ennast teenuse kirjeldustest petta ning kuulab ja usaldab endale sarnaste väärtustega inimeste soovitusi, mitte ettevõtete roheloosungeid,” kirjeldas Marika Kose.

Kose sõnul ilmnes ettekannetest ka see, et peame välisturgudega Eestis veel tööd tegema. “Teenuseid on meil märkimisväärselt, sihtkoht on seiklus- ja loodushuvilistele atraktiivne, aga info selle kohta ei ole hästi leitav,” ütles Kose, kes on ka Eesti Maaülikooli loodusturismi bakalaureuse õppekava juht.

Konverentsil jäi mitmel korral kõlama arvamus, et majanduslikku mõtlemist on loodusturismi ettevõtjatel pigem vähe. Mitmed esinejad tõid välja, et rohkem peaks kasutama neid ressursse, mis on kohalikud ja mitte kopeerima mujal maailmas nähtud lahendusi. Marika Kose kinnitas, et teenuse pakkumisel tuleb kindlaks jääda enda väärtustele ja uskumustele, mitte püüda enda identiteeti alla surudes iga hinna eest külalisele meeldida. Ja lisaks – oma hea asja eest tuleb küsida õiget hinda.

Ürituse korraldasid EMÜ põllumajandus- ja keskkonnainstituut ning elurikkuse ja loodusturismi õppetool, kaasrahastajaks oli EASi ja KredExi ühendasutus.

Konverentsi videosalvestus on kättesaadav järelvaatamiseks siin. Fotogalerii on leitav siin

Korraldajad tänavad kõiki osalejaid, esinejaid ja partnereid, kes andsid oma panuse sündmuse õnnestumiseks.