Uudised

Maaülikool hakkab linnaku elurikkust kokku lugema ja kaardistama

Elurikkuse hoidmine ja kaitsmine on tänapäeval oluline jututeema kõikidel tasanditel – valitsustest kuni kogukondade ja üksikisikuteni. Elurikkuse hoidmisel ja kaitsmisel tegudeni sageli paraku ei jõuta. 

Eesti Maaülikool on vastu võtnud otsuse pöörata rohkem tähelepanu elurikkusele linnakus, kus saab toetada taimeliikide ja niidukoosluste kujundamist, sh õistaimede rohkust, mis omakorda toetab selgrootute, sh tolmeldajate rikkust. See omakorda toetab toiduahelates järgmisi lülisid. Oluline on haljastuse kujundamisel omamaiste taimeliikide oskuslik kasutamine, et ilu ja toidufunktsiooni putukatele jätkuks kogu vegetatsiooniperioodi jooksul.

2023. aasta eesmärk on EMÜ linnaku territooriumil olemas olev elurikkus kokku lugeda ja kaardistada. Selleks on mõistlik lasta taimkattel võimalikult laialdaselt kasvada vähemalt jaanipäevani, siis on võimalik enamus liike fikseerida. Taimede kohalolu võimaldab paremini ka selgrootuid kaardistada. Seega on plaanis kuni jaanipäevani jätta niitmata suurem osa linnakust.

Lisaks looduslikule mitmekesisusele toetame ka ise elurikkust. Nii elavad  Metsamaja kõrval tarudes meemesilased, kes pakuvad head võimalust osalemaks erinevates teadusprojektides, annavad õpilastel võimaluse tutvuda meemesilaste eluga ja aitavad tolmeldada kohalikku linnapõllumajandust/aedu. Samuti annavad mesilaspered inimestele signaali, et linnamesindus on tänapäeva ellu hästi sobiv reaalsus.

15. mail kell 15 toimub peamaja ruumis 104 kogukonnaaiandusele keskenduv üritus, kus lisaks haiguste ja kahjurite tõrjele räägitakse taimede kastmisest ja väetamisest. Lisaks muule põnevale võetakse luubi alla ka vahekultuurid. Teemad on inglise keeles.

Kõik linnakus toimuv saab sildistatud nii maaülikooli enda inimestele kui ka külalistele. Tööde teostamisele aitavad kaasa Elurikkuse ja loodusturismi õppetool, Maastikuarhitektuuri õppetool ja haldusosakond.