Uudised

Vanemkuraator Toomas Kukk sai Vikipeedia sõbra aumärgi

Foto: wikimedia.ee
Toomas Kukk koos Vikipeedia sõbra meenega

Alates 2017. aastast on Wikimedia Eesti välja andnud Vikipeedia sõbra aunimetust. 2022. aasta Vikipeedia sõbra aumärgi pälvis Eesti Looduse peatoimetaja ning Eesti Maaülikooli elurikkuse ja loodusturismi õppetooli vanemkuraator Toomas Kukk.

Botaanikuharidusega Toomas Kukk on üks Eesti paremaid taimetundjaid ja tema sulest on ilmunud arvukalt teoseid nagu näiteks “Eesti taimede kukeaabits”. Talle ei ole võõras ka Vikipeedia muutmine, kus ta on kirjutanud või kohendanud mitmeid artikleid taimedest ja isikutest. Vikipeedia sõbraks nimetamisega soovitakse esile tõsta tema tuge veebientsüklopeedia tutvustamisel laiemale publikule.

Wikimedia Eesti juhatuse esimees Ivo Kruusamägi tõi välja, et koostöö Toomas Kukega algas 2010. aastal, kui Eesti Looduse toel sai käivitatud pildikogumiskampaania HELP, mis oli esimene fotode kogumisele suunatud ettevõtmine terves ülemaailmses Wikimedia liikumises. Hiljem on ühiselt tegutsetud näiteks Eesti Looduse fotovõistlusega.

Toomas Kukk oli auhinda vastu võttes üllatunud ja tänulik ning võrdles auhinda kaalukuselt "Eesti eluteaduse hoidjaga." "Vikipeedia täiendamine ja vajadusel parandamine peaks olema iga Vikipeedia kasutaja aukohus. Ma ei taha kuulda väiteid, et Vikipeedia on puudulik või vigane – vead saavad kõik kasutajad ise ära parandada ja lisada ka olulisena tunduvaid märksõnu. Ainult üheskoos tegutsedes saab veebientsüklopeedia muutuda veelgi täiuslikumaks ja usaldusväärsemaks," rääkis Kukk. 

Varasemalt on Vikipeedia sõbraks nimetatud Mart Noorma (2017), Ulvar Käärt (2018), Tartu Hansa Rotary Klubi (2019), Edina Csüllög (2020) ja Tartu Kunstimuuseum (2021).