Uudised

PKI mullateadlased osalesid hooghännaliste globaalse leviku hindamises

Foto: Pexels/Egor Kamelev

Mainekas teadusajakirjas Nature Communications ilmus artikkel „Globally invariant metabolism but density-diversity mismatch in springtails,“ mille koostamisse panustasid ka Eesti Maaülikooli teadlased. 

Artikli üks autoritest oli Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi mullateaduse õppetooli teadur Annely Kuu, artikli ilmumisse andis panuse ka emeriitprofessor Mari Ivask.

Hooghännalised (Collembola) on ühed levinumad mulla lülijalgseid, kes reguleerivad mulla viljakust ja energiavoogu läbi maapealsete ja maa-aluste toiduvõrgustike. Artikli jaoks vajalik andmebaas saadi GlobalCollembola algatusel ja lõplik andmekogu sisaldas 2470 erinevat prooviala kokku 43 601 hooghännaliste prooviga. Andmeid saadi kõigilt mandritelt.

Artikli eesmärgiks oli hinnata, kas hooghännaliste mitmekesisuse globaalne jaotus vastab maapealsele elustikule. Samuti sooviti katsetada, kuidas kliima ja inimtegevus mõjutavad hooghännaliste koosluste erinevaid mõõdikuid ning kvalifitseerida hooghännaliste globaalset biomassi ülemaailmse süsinikuvaru komponendina.

Mullaelustik on tundlik kliima soojenemise suhtes, muutes mulla bioloogilist mitmekesisust. See omakorda muudab toiduvõrgustikke ja mõjutab mulla toimimist.
Tulemustest saate täpsemalt lugeda artiklist: https://doi.org/10.1038/s41467-023-36216-6

 

Lisainfo: Annely Kuu

annely.kuu@emu.ee