Uudised

PKI teadur valiti aasta mesinikuks

Foto: Eesti Mesinike Liit

Eesti Mesinike Liit valis traditsiooniliselt aasta mesiniku ning mesilaste ja mesinike sõbra. Tänavu sai aasta mesiniku aunimetuse maaülikooli teadur Risto Raimets, mesilaste ja mesinike sõbraks valiti Olustvere TMK direktor Arnold Pastak.

EMLi üldkoosolek valis aasta mesinikuks Põllumajandus- ja keskkonnainstituudi Taimetervise õppetooli teadur Risto Raimetsa, kes on osalenud mitmes mesilasi puudutavas töös. Tal on doktorikraad aastast 2019, mil ta kaitses töö "Exposure effects of synthetic and biological pesticides on honey bees and bumble bees. Sünteetiliste ja bioloogiliste pestitsiidide mõjud meemesilastele ja kimalastele." 

Tänavu valiti Raimets kaheks aastaks mesilastega tegelevate teadlaste Euroopa ühingu EurBee presidendiks, kelle korraldada saab olema järgmine EurBee kongress, mis toimub Eesti Maaülikooli eestvedamisel 2024. aastal Tallinnas. 

EurBee on suursündmus mesindusteadlaste ja mesinike hulgas. "EurBee Tallinnasse toomine on oluline kogu Eestile – tahame Eesti ka mesindusteaduse valdkonnas maailmakaardile tuua," ütleb aasta mesinik. "Sedavõrd suure hulga teadlaste ja mesinike Eestisse toomine on kahtlemata suur asi meie mesindusteadusele, aga samas loob see suurepärase võimaluse tutvustada ka Eesti (digi)kultuuri, loodust ja maitseid. Looduse ja maitsete all pean silmas ka Eesti mett ning meie mesilaste korjealasid, mida maailmale tutvustada," lisas ta. 

Teadustöö kõrval on Raimets aktiivne mesinik, kes on kasvatanud oma Peipsi kandis asuva Sumila mesila juba neljasaja mesilaspereni. Mett müüakse mitmes Eesti kaubandusketis. 

 

Täispikk artikkel on leitav Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kodulehel