Uudised

Mesilastega tegelevate teadlaste Euroopa ühingu presidendiks valiti PKI teadur Risto Raimets

Risto Raimets

20.-22. septembril toimus Serbia pealinnas Belgradis EurBee9 kongress, mis kujunes maaülikooli pere jaoks positiivseks. 

Mesilastega tegelevate teadlaste Euroopa ühing European Association for Bee Research (EurBee) loodi 2002. aastal ja alates 2004. aastast on iga kahe aasta järel korraldatud tippteadlasi kaasavaid kongresse. Enda tegevustesse on hõlmatud ka mitmed mesindusteaduse võrgustikud nagu BEE DOC, STEP ja COLOSS.

Igal toimuval kongressil valitakse uus president, kelle korraldada saab olema järgmine EurBee kongress. Käesoleval nädalal toimunud järjekorras üheksandal kongressil ja selle pidulikul lõpuüritusel selgus kolme kandidaadi hulgast välja valitud järgmine president, kelleks on Eesti Maaülikooli taimetervise õppetooli teadur Risto Raimets.  

Üritus toimus mitme paralleelse sessioonina, pakkudes seejuures ka lühemaid ettekandeid. Sessioonides esitasid kogenud teadlaste kõrval oma teadustulemusi ka paljud doktorandid ja noorteadlased. Teadlaste järelkasvu väärtustamisest andis märku lõputseremoonial toimunud auhindade jagamine, kus rahaliste preemiatega tunnustati parimaid ettekannete tegijaid.

Kui algselt oli EurBee idee toetada ja arendada meemesilasi puudutavat teadust, siis tänaseks on temaatika laienenud kõikide mesilaste, tolmeldamise ja ökoloogiani. Lisaks teadlastele on üritus sobilik ka mesindusest ja keskkonnakaitsest huvitatud inimestele. Kongressil osalenute arv on viimastel kordadel olnud 400 ringis. EurBee 10 toimub Eesti Maaülikooli eestvedamisel 2024. aastal Tallinnas.