Uudised

Osale loodusfestivalil Eesti Maaülikoolis

Juba reedel on algamas Loodusfestival 2022 "SINU NAABRID TOAS JA ÕUES" (10.-15.06), mille raames pakutakse harivaid tegevusi ka Eesti Maaülikooli poolt.

Festival keskendub meid ümbritsevatele justkui märkamatutele naabritele, kes elavad inimese loodud keskkonnas: parkides, aedades, rõdudel, ka toas. Festivalil avastame elurikkust enda ümber ning uurime, kuidas kaasnaabreid hoida ja väärtustada.

Tutvu programmiga ja registreeru: www.emu.ee/loodusfestival
 

Tutvu mujal pakutava programmiga aadressil loodusfestival.ee .

Traditsiooniliselt toimuvad festivali raames ka fotokonkurss ning loodusvaatluste maraton.

 

Loodusfestivali programm Eesti Maaülikoolis:

 • 2in1

Kes võiks olla sulle naaber nii toas kui ka õues? See naaber on vihmauss. Ta tunneb ennast hästi õues - mullas ja tunneb hästi ka toas - kompostis. Igatahes on ta sinule kasulik naaber, keda tuleb hoida, toita ja temaga heaperemehelikult ümber käia. Kuidas see naaber sind õues aitab ja kuidas teda kohvile kutsuda, seda saad töötoas teada. Veelgi enam, sa saad tuttavaks ka vihmaussi sõpradega! Häid sõpru ei ole kunagi liiga palju!

Toimumise aeg ja koht: 10. juuni kell 17 Kreutzwaldi 5 D-korpus, mullateaduse õppetool.

Grupi suurus: 10 inimest, eelregistreerimisega.
Töötoa kestus: 2 h.
 

•  Tööstuslik kärbsekasvatus biomajanduses 

Tänapäeva modernses maailmas tekib palju jäädet nii tööstuses kui ka kodumajapidamistes. Õnneks on loodus andnud meile kõik tööriistad, et jäätmetega tegeleda, küll aga pole me veel neid kasutama õppinud. Üheks aina populaarsemaks muutuvaks tööstusharuks on putukakasvatus, kus putukad (eriti lagundajad) aitavad meie ülejääki töödelda ja sellest väärtuslikku söödet luua. Õpitoas külastatakse Eesti Maaülikooli Rakendusentomoloogia praktikabaasi. Toimub ülevaade putukakasvatuse olemusest ja võimalikest väljakutsetest, mis sellega kaasnevad.

Toimumise aeg: 10. juuni kell 17.30.
Piirarvuks 10 inimest, eelregistreerimisega. Prognoositav õpitoa pikkus 30 kuni 45 minutit. 
 

•  Kuidas valida ja paigutada taimi lilleamplitesse, rõdukastidesse ja konteineritesse?

Saate teada, kuidas paigutada suvelilli konteinerisse nii, et taimed sobiksid värvi poolest (kasutame kontrast- ja nüanssharmooniat), proportsioonidelt ja sobiksid ka taimenõuga. Arutame läbi ka erinevate taimede hooldusvajaduse ja võimalused „virgale“ ja „laisale“ aednikule.

Toimumise aeg: 10. juuni kell 17-18. 

Töötoa kestus: 60 min, eelregistreerimisega. Piirarv 15 inimest. 
Asukoht: EMÜ metsamaja D-korpuse juures haljasalal (betoonpingikeste juures).
 

•  Meie naabrid Võrtsjärves

Kutsume huvilisi tutvuma naabritega Võrtsjärve kaldal Järvemuuseumis. Võrtsjärv on koduks väga paljudele erinevatele loomadele, kellest kõige tuntumad on kindlasti kalad. Piilume meie naabrite, kalade, salapärasesse maailma ja uurime, kes nad on, millised nad on, millega nad tegelevad ja kuidas omavahel suhtlevad. Tutvume Järvemuuseumi kalade kollektsiooniga ja saame kohalike Võrtsjärve kaladega paremini tuttavaks. Täiskasvanud ja lapsed alates koolieast saavad end proovile panna kalaliikide tuvastamises ainult uimede ja sabade järgi. Pisikestele pakume võimalust kleepida või joonistada enda lemmikkala pilt. 

Toimumise aeg: 11. juunil kell 11 Eesti Maaülikooli Võrtsjärve Järvemuuseum, eelregistreerimisega.

Töötoa kestus ca 1,5 tundi. Grupi suurus kuni 25 inimest. Üritusele pääseb muuseumi piletiga.

Linnuretk Tartu dendropargis 

Juhatab ornitoloog Leho Luigujõe.

Toimumise aeg: 11. ja 12. juuni kell 18-20 Tähtvere dendropargis, eelregistreerimisega. Retk algab Metsamaja peaukse juurest.
 

 • Puittaimede õppekäik Tähtvere dendropargis

Toimumise aeg: 12. juuni kell 16-18, 13. juuni kell 17-19, eelregistreerimisega.

Asukoht: dendropark (Kreutzwaldi 5 taga asuv nõlv), tuuri viib läbi Liina Jürisoo. Õppekäik algab Metsamaja peaukse ees.
 

Töötuba "Koostöö loodusega oma toidu kasvatamiseks"
Eesti Maaülikooli Mahekeskus

Toimumise aeg: 13. juuni kell 17-19. 

Eesti Maaülikooli Mahekeskus, Eerika tee 2, Õssu küla
Tasuta, vajalik eelregistreerimine siin https://forms.gle/rg8eXuKyRSdnH6wv8

Kes elavad aias ja kuidas nad aitavad meid toidu kasvatamisel? Elurikkuse hoidmine ja külvamine oma aias. Maitseme kevadisi mahetooteid.
Facebooki sündmus: https://fb.me/e/ekKFuxLxe.