Uudised

Käsiraamat roheteraapiast aitab turgutada keha ja meelt

Eesti Maaülikooli õppejõud ja maastikuarhitekt Kadri Maikov koos Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppejõudude Kaie Eha, Hanna-Maria Põldma, Kristiina Didriku ja Grete Eichega kirjutasid raamatu „Roheteraapia toas ja õues. Käsiraamat kõigile“.  

Käsiraamatus kirjeldatud tegevused on välja töötatud tegevusteraapia, botaanika ja maastikuarhitektuuri teadmiste põhjal ning jagatud kolme ossa: lapse arengu toetamine, loovuse ja tasakaalu arendamine ning põlvkondade ühistegevuse soodustamine. Autorid käsitlevad ka roheruumi loomist ja ergonoomikat. Iga tegevuse juures tuuakse välja kirjeldus, pildid, vahendid ja tegevuse mõju inimesele. Maikov soovitab lugeda raamatut tagurpidi ja alustada tabelitest, mille järgi on lihtne leida sobiv tegevus. Silmas peab pidama ka tegevuste hooajalisust – mida kalender ja aastaaeg teha lubab. 

Kõrgkoolide koostöö on kestnud juba paar aastat. "Mul on tõesti hea meel, et mind raamatu autorite hulka kutsuti. Praegusel äreval ja segasel ajal on käsiraamatust kasu, sest sealt leiab tegevusi koordinatsiooni, käelise täpsuse, üldise toonuse ning liikumise ja tasakaalu arendamiseks. Raamat pakub tegevusi oma meelte kasutamiseks ja vaimse võimekuse tugevdamiseks, mis aitavad keskenduda, omandada teadmisi, luua, analüüsida ja orienteeruda ning oma aega ja tegevusi aias planeerida. Saame arendada oma sotsiaalseid, psühholoogilisi ja emotsionaalseid oskusi, sest raamatus kirjeldatu abil tegeleme loomingulise eneseväljenduse, kannatlikkuse, suhtlemisoskuse, meeleolu reguleerimise ning hoolimise ja vastutustundega,” ütleb Maikov.   

Raamatu esitluse 18. märtsil Viru Keskuse Rahva Raamatu poes viis läbi Ingrid Sembach-Hõbemägi.  

Loe lisaks: Eesti teadlased andsid välja raamatu roheteraapiast, mis toetab inimeste elu ja tervist (Postimees, 17.03.2022)