Uudised

7.-13. juuni: Loodusfestival 2021

Seitsmes Loodusfestival toimub 7.–13. juuni 2021 üle Eesti. Festival kutsub väärtustama linnalooduse kui elukeskkonna mitmekesisust, märkama loodust linnas ning edendama jätkusuutlikke tarbimis- ja käitumisharjumisi. Selle aasta festival keskendub koostööle looduses. Festivali programm koosneb paljudest eriilmelistest sündmustest. Uue muudatusena ei korraldata enam linnalooduse päeva Tartu kesklinna pargis, vaid festivali kavva lisandub rohkem erinevaid töötube, seminare või loenguid Tartu Ülikooli loodusmuuseumis ja botaanikaaias ning Loodusfestivalil osalevate partnerite juures. Festivali koondprogrammi leiate SIIT.

 

Eesti Maaülikoolist osalevad selleaastase Loodusfestivali korraldamisel Võrtsjärve õppekeskus, Mahekeskus, Taimetervise õppetool, Mullateaduse õppetool, Rohelise ülikooli töörühm ning Polli aiandusuuringute keskus. Maaülikoolis on võimalik osaleda mitmetel erinevatel üritustel: muldade mitmekesisuse töötuba, õunasorte tutvustav töötuba, puittaimede õppekäik Tähtvere dendropargis, vestlusring koostööst loodusega, puuvilja- ja marjakultuuride ringkäik Polli aiandis, õpituba-ringkäik "Koostöö veemaailmas" Võrtsjärve õppekeskuses, putukahotelli seminar, orienteerumismäng dendropargis. Tutvustused koos eelregistreerimise võimalusega leiate EMÜ kodulehelt: 

https://www.emu.ee/et/ylikoolist/uudised/sundmused/loodusfestival-2021/ 
(eelregistreerimine pole kohustuslik aga parema korralduse huvides siiski soovituslik).

 

Loodusfestivali kavas on ka traditsiooniks saanud üle-eestiline Loodusvaatluste maraton, mis sellel aastal leiab aset 12.–13. juunil. Avalikud vaatlusalad paiknevad taaskord üle Eesti, kus kõigil huvilistel on võimalik osa võtta ja loodusvaatlusega tutvust teha juhendajate kaasabil. Maratoni käigus tehtavad vaatlused sisestatakse Elurikkuse andmeportaali, kus need on avalikult kõigile kättesaadavad.

Loodusfestivali korraldavad Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed koostöös partneritega. Loodusfestival on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmi kandidaat. Loodusfestival sai alguse 2015. aastal Tartu loodusnädalaga. Aasta hiljem kasvas ettevõtmine suuremaks ja nimetati ümber Tartu loodusfestivaliks. 2018. aastast on festivali tegevused aset leidnud ka väljaspool Tartut ja seepärast kannab sündmus nime Loodusfestival.