Uudised

Euroopa keskkonnateadlased saabuvad Tartusse ökosüsteemi teenuste konverentsile

Viiruspuhangu järel tasapisi avanema hakkav ühiskond võimaldab korraldada esimesi konverentse ja üks väga esinduslik üritus ongi maaülikoolis tulemas Euroopa keskkonnateadlastele. Konverentsi "Ökosüsteemi teenuste teadus, poliitika ja praktika globaalsete muutuste taustal" peetakse Tartus 7. - 10. juunini.
Kuna lennuühendused pole veel kaugeltki taastunud, tuleb kokkusaamine hübriidsena, selgitas konverentsi peakorraldaja ja äsja Eerik Kumari looduskaitsepreemia pälvinud keskkonnakaitse professor Kalev Sepp. Tartusse maaülikooli kohale jõuab poolest tuhandest osalejast umbes 70 inimest, ülejäänud löövad kaasa veebi teel.
Globaalsete muutuste mõju ökosüsteemidele ja inimühiskondadele on mitmekülgne, tõdes Sepp. Muutused juba käega katsutavad, olgu nende väljenduseks näiteks äärmuslikud ilmastikuolud, põuad ja suured tulekahjud. Muutuvad kliimamustrid põhjustavad omakorda bioloogilise mitmekesisuse vähenemist ning häirivad ökosüsteemide struktuure ja funktsioone.
Maakasutuse ja maakatte muutused, samuti ülemaailmne kauplemine ja maaomand mõjutavad omakorda sotsiaal-ökoloogilisi süsteeme. Sellised muutused põhjustavad sageli vaesemate riikide ebavõrdset kohtlemist ja poliitika radikaliseerumist. Kõigi nende probleemidega toimetulekus on vajalik teaduslik lähenemine ning poliitikate kujundamine, et suunata ühiskonnad kestlikumale rajale.
Osalejatele on kohapeal tagatud nii koroonaviiruse kiirtestid kui näomaskid. Konverentsi ettekannete ja kavaga saab tutvuda veebilehel: https://www.espconference.org/europe2020
Lisainfo: kalev.sepp@emu.ee