Uudised

Limnoloogid alustavad rahvusvahelist koostööprojekti

Eesti järveteadlasi ootavad ees ärevad ajad. Alanud 2021. aastal käivitub Eesti Maaülikoolis Euroopa Liidu rahastatav mestimisprogramm (Twinning), mille eesmärk on Eesti järveökoloogiat olulisel määral tugevdada. Appi tulevad kaks selle valdkonna rahvusvaheliselt juhtivat kõrgkooli: Aarhusi Ülikool Taanist ja Jyväskylä Ülikool Soomest. Sellisel tasemel koostöö on Eesti järveteaduses esmakordne.

Maaülikooli limnoloogiakeskuses on Eesti veekogude tervist ja toimimist uuritud juba kaua. Aja jooksul on paranenud teadlaste võime mõista ja kirjeldada vetevallas toimuvaid ökoloogilisi protsesse.

Mõjukuse tõstmiseks on projekti koordinaator Lea Tuvikese sõnul oluline suurendada olemasolevat võimekust, õppida ja arendada uusi metoodikaid ning osaleda senisest enam rahvusvahelistest teadusvõrgustikes. "Maailmas, mis muutub iga päev, on teadlased justkui päästev pidepunkt, kellele peab saama kindlalt toetuda. Seepärast ongi oluline, et erinevate maade tippteadlased üksteist toetaks, abistaks ning koostööd teeks," põhjendas Tuvikene.

Projekti (akronüüm TREICLAKE) raames on kavandatud hulgaliselt kohtumisi, töötubasid, loenguid ja kursusi, aga ka individuaalset noorteadlaste mentorlust. Õpitakse uusi meetodeid, analüüsitakse olemasolevaid andmeid, lihvitakse oskusi mõjukate teadustekstide kirjutamiseks ja tulemuste tutvustamiseks.

Kuna viiruspuhangu tingimustes on reisimine raskendatud, peavad kohtumised esialgu jääma elektrooniliseks. 25. – 26. jaanuaril toimuv projekti avaüritus "Lükka lahti!" toimub samuti veebis.