Uudised

Maaülikool tervitab Maamessi külastajaid linnakusse püstitatud teadustelgiga

Eesti Maaülikool tutvustab 21.-23. aprillini toimuva Maamessi ajal ülikoolilinnakusse püstitatud telgis oma teaduspotentsiaali ja -tegevusi. Tehnikamaja ees telgis jagub uudistamist ja tegevust igas vanuses huvilisele. 

„Eesti Maaülikooli linnakut läbib Maamessi ajal tuhandeid inimesi, kuid kõikidesse hoonetesse ja laboritesse ei jõua inimesed sisse kiigata. Seepärast oleme juba teist aastat järjest koondanud ülikooli tegevused teadustelki, et oma tegevused linnarahvale ja põllumeestele nähtavale tuua ning käega katsuvaks muuta,“ rääkis Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi direktor Aret Vooremäe.

„Huvilistel on võimalik tutvuda näiteks mullateadlaste tööga ning saada valdkonna spetsialistidelt asjatundlikku nõu. Külastajad saavad end proovile panna erinevate taimekultuuride seemnete ning õisikute tundmises ja vestelda taimekasvatuse spetsialistidega. Välja on pandud ka teraviljadest valmistatud pätsikesed, et näidata, miks üks või teine kultuur on küpsetamiseks sobilikum – tutvustatakse erinevaid etappe, näitamaks kuidas saab teraviljast valmistoode, näiteks sai.“ Samuti tutvustatakse erinevaid õlisid – millised need välja näevad, milline on nende lõhn, mida neist tehakse ning soovi korral saab ka toodangut maitsta.

Söötmise osakond räägib loomade heaolust ja laborikatsetest, näitamiseks on välja toodud erinevate lindude munad ja söödad. Toiduainete tehnoloogia osakond pakub käelist tegevust kui magusat – võimalik on teha martsipani ja suhkrumassi,maitsmiseks on suhkruvatt ja iiris. Reedel, 22. aprillil on väljas ka õpilaste ettevõte, kes jagab telgikülastajatele isevalmistatud jäätist ning on valmis tutvustama toidutehnoloogia võimalusi. „Kõige selle kõrval on soovijatel võimalik toidumaailma suurendatuna vaadata – teadlastel on kaasas ka mikroskoop,“ lisas Vooremäe.

Kuna sel aastal avatakse esmakordselt maaülikoolis õppekava „Kalandus ja vesiviljelus“, siis tutvustatakse telgis erinevaidelusaid vähiliike ning õpetatakse, kuidas mõõta vähkide pikkust ja määrata sugu. Lisaks näidatakse elusaid angerjaid, linaskeid, ahvenat ja zooplanktonit. Korraldatakse ka kalaviktoriin, mille parimad saavad auhinnaks Eesti kalakasvatuse toodangut.

Üliõpilasesinduse tudenginurgakeses on üleval fotosein, kus kõik saavad pilte teha ja neid sotsiaalmeediasse postitada. Nurgakeses on võimalik mängida ka noolemängu ja osavusmängu, mis on üles ehitatud nii, et lisaks osavusele tulev proovile panna ka osavus.

Maaülikooli teadustelk asub Tehnikamaja ees (Kreutzwaldi 56), Maamessi peavärava vahetuses läheduses. Telk on külastajatele avatud messi lahtiolekuaegadel.