Uudised

Näitus „Orhideed Eestimaa looduses“

Põllumajandus- ja keskkonnainstituudi raamatukogu (Kreutzwaldi 5, D178) ees olevas koridoris on tänasest avatud Eesti Orhideekaitse Klubi fotonäitus „Orhideed Eestimaa looduses“. Eesti flooras on esindatud kaheksateist erinevat orhideeperekonda 36 liigiga ja seetõttu on meie orhideed väga eriilmelised. On liike, mille õie läbimõõt on vaid paar millimeetrit ja õite värvus on tagasihoidlikult roheline, aga on ka kirkavärvilisi ning suurte õitega liike – kaunis kuldking on Euroopa kõige suuremate õitega orhidee. On liike, mille lõhn võib suveõhtul täita kogu metsaaluse ja on liike, mille lõhna tunnevad ainult putukad. Ning on sellinegi liik, mille õis näeb välja nagu putukas. Just see viimane - kärbesõis - on ka aasta orhidee 2015.

Eesti Orhideekaitse Klubi fotonäitus „Orhideed Eestimaa looduses“ on mööda Eestit rännanud juba 2010. aastast. Näitus valmis  klubi 25. sünnipäevaks ning oli ühtlasi pühendatud ülemaailmsele loodusrikkuse aastale. Näitus on kokku pandud ainult Eesti looduses tehtud fotodest. 27 kaunil fotol on jäädvustatud 20 liiki. Pildid on välja valitud mitte nii väga liigilist koosseisu silmas pidades, vaid kunstilisel põhimõttel, et silmailu, huvitavus ja kvaliteet oleksid garanteeritud. Fotode autoriteks on Toomas Hirse, Rainar Kurbel, Margus Muts, Tarmo Pikner ja Arto-Randel Servet.

Seni on seda fotonäitust olnud võimalik vaadata väga erinevates Eestimaa paigus:
• 2010. aastal Tallinna Ülikooli akadeemilise raamatukogu kohvikus Strix, Tallinna botaanikaaias, Keskkonnaministeeriumis, Viljandi linnaraamatukogus, Tartu Ülikooli Türi kolledžis, Lahemaa looduskeskuses, Kuressaare kultuurikeskuses, Mihkli talumuuseumis Saaremaal, Lihula mõisas Matsalu loodusfilmide festivalil
• 2011. aastal RMK Emajõe-Suursoo looduskeskuses ja Tartu keskkonnahariduse keskuses
• 2012. aastal RMK Ristna looduskeskuses, Hiiumaa koduloomuuseumis ja Pärnu loodus- ja tehnikamajas
• 2013.aastal Eesti Loodusmuuseumis
• 2014. aastal Lindakivi kultuurikeskuses, Nõmme kultuurikeskuses, Hummuli vallamajas, Kihelkonna rahvamajas, Karksi valla kultuurikeskuses, Mõisaküla raamatukogus, Abja kultuurimajas ja Paistu rahvamajas

Eesti Orhideekaitse Klubi on mittetulundusühing, mille eesmärgiks on Eestis kasvavate käpaliste (orhideeliste) ning teiste haruldaste taimeliikide kaitse, uurimine ja tutvustamine. Tänavu tähistab klubi juba 30. tegevusaastat.

Head vaatamist!