Uudised

Maastike ideekonkurss

Otsimaks lahendusi Eesti maastike probleemsetele teemadele, on Eesti Maaülikool koos Euroopa partneritega E-CLIC projekti raames välja kuulutanud ideekonkursi. See, kes pakub välja parima lahenduse ühele kolmest probleemteemast, võib võita  auhinna suurusega 400 €.

Probleemteema nr 1 - Nõukogudeaegsed paneelelamud
Olete Te kunagi mõelnud, kuidas võiks parandada nõukogudeaegsete paneelelamute vahehelist elukeskonda? Nendel aladel on tihti parkimisprobleemid, seal on kehv haljastus ja vananenud mänguvahendid. Puuduvad istumise ja olemise kohad. Kes hoolib selle majadevahelise ruumi kvaliteedist, väljanägemisest ja mugavustest, mida sinna kõigi heaoluks oleks võimalik tekitada?

Probleemteema nr 2 - Põlevkivikaevanduste piirkonnad
Põlevkivi on Eestis kaevandatud enam kui 70 aastat ja selle tagajärjel on meie maastikusse tekkinud (ja tekivad endiselt) armid kaevanduste, tuhaväljade, aheraine- ja poolkoksimägede näol. Kuidas parandada kavandusmaastikke, kui kaevandamine lõpeb? Kas mäed tuleks haljastada või muuta need vaba-aja keskusteks (sarnaselt Kiviõli Seikluskeskusele)?

Probleemteema nr 3 - Ääremaastuvad maapiirkonnad
Pakuvad teile huvi mahajäetud maapiirkonnad? Ehk elavad Te vanavanemad kohas, kus väiketalundus on välja suremas ning põllud on sööti jäänud ja võsastumas? Kas traditsioonilise maa-maastiku peaks kaitse alla võtma? Kas seda on võimalik elusana hoida? Kas metsastumine oleks lahendus? Kuidas peaksid kohalikud elanikud elust tühjaks voolavasse maastikku suhtuma?

Konkurssile registreerimise tähtaeg on 15. aprill 2014. Oma ettepaneku (projekti) esitamise tähtaeg on 15. mai 2014.

Oodatakse lahendusi, mis muudaks meie igapäevaeluks vajalike maastike kaitse, hooldamise ja planeerimise praktikat paremaks. Oma ideede ja lahenduste esitlemiseks tuleb kasutada misiganes sobilikku telefoni- või arvutirakendust (nt videoid, 2D või 3D mudeldamist, visualiseerimist, arvuti- või telefonimängude tarkvara) kombineerides seda ka teiste meetoditega (nt uurimustöö, lindistatud intervjuud, programmeerimine jne).

Lisateave ja konkurssile registreerumine: www.e-clicproject.eu ja http://e-clic.ning.com/
Kontakt: eclic@emu.ee