Uudised

Sookurg Ahja 4 tegi ränderekordi

Sel suvel Põlvamaal Ahja lähedal Eesti Maaülikooli vanemteadur Aivar Leito, doktorant Ivar Ojaste ja ornitoloog Urmas Sellise poolt värvirõngaste ja satelliitsaatjaga märgistatud noor sookurg nimega Ahja 4 jõudis 20. novembri keskpäeval Etioopias Addis Abeba lähedal asuvasse talikorterisse ja on seal nüüd paigale jäänud. Rekordilise rände kogupikkuseks kujunes ligi 6000 kilomeetrit.

Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi vanemteadur Aivar Leito sõnul oli sookure rände kogupikkuseks 5800 kilomeetrit ja see kestis kokku 61 päeva (22. septembrist kuni 20. novembrini). „See on lõunapoolseim punkt, kust märgistatud sookurgi leitud on,“ ütles Leito. Ühtlasi on Addis Abeba Leito kinnitusel sookurgede lõunapoolseim talvitamiskoht: „Valdav osa Euroopas pesitsevatest sookurgedest talvitub Edela-, Lõuna- ja Kagu-Euroopas ning Põhja-Aafrikas Alžeerias ja Tuneesias.“ Leito rääkis, et enamuse sookurgede rändetee pikkus sünnikohast talvitamisalani on paartuhat kilomeetrit. Kõige pikemaid rändeid teevad tema sõnul Soome idaosas pesitsevad kured, kellest osa rändab sarnaselt Eesti kurgedega talvituma Etioopiasse ja nende rändetee on kuni 6500 kilomeetrit. „Siiski talvitub enamus Soome kurgi ikkagi Euroopas ja Põhja-Aafrikas,“ täpsustas ta.

Sookure pesitsus- ja rändeökoloogiat on maaülikoolis uuritud juba alates 1997. aastast. Rände uurimisel on alates 1999. aastast kasutatud raadiojälgimist ning alates 2001. aastast satelliitjälgimist. Sealjuures on tehtud tihedat rahvusvahelist koostööd. Esimesed raadio-, aga ka satelliitsaatjad panid maaülikooli teadlased Eestis kurgedele koos Hispaania ja Saksamaa teadlastega ühistel välitöödel. Alates 2003. aastast on Eesti kureteadlased nö iseseisvunud ning ostavad, paigaldavad ja jälgivad raadio- ja satelliitsaatjaid iseseisvalt maaülikoolis sihtfinantseeritava teadusteema raames.

Rändekaart on leitav: http://birdmap.5dvision.ee

Loe lisa:
EPL 25.11.2013 - Noor Eesti sookurg tegi ­rekordi lennates ligi 6000 km Eti­oo­piasse

EPL 15.11.2013 - Rännuteel olnud Eesti sookurg lasti Türgis alla

EPL 18.07.2013 - Unikaalne saatja vabastab kured „seljakotist”