Uudised

Uus üleeuroopaline uurimus hindab looduse väärtust

Eesti Maaülikool osaleb uues Euroopa Komisjoni rahastatud ja Suurbritannia juhitud üleeuroopalises teadusprojektis, mis hindab esmakordselt võimalusi elutähtsate looduslike ressursside parimaks kaitseks kogu Euroopas.

„Loodus pakub meile arvukalt ökosüsteemi teenuseid, millega kaasneb varjatud kasu ka  majandusele,“ selgitas Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi entomoloog Eve Veromann. „Kõige selgemini avaldub nendest saadav kasu toidutootmises, põllumajanduses, näiteks mullaelustiku, kahjurite arvukuse ohjamise ja tolmeldajate näol.“ Veromann tõi näite Inglismaalt, kus on leitud, et ainuüksi tolmeldajad toovad nende põllumajandusele kasu 430 miljonit naela aastas.

Uue loodusrikkuste parema kaitse võimalusi uuriva teadusprojekti QUESSA (Quantification of Ecosystem Services for Sustainable Agriculture, st ökosüsteemi teenuste roll jätkusuutlikus põllumajanduses) eesmärgiks on hinnata erinevate põllumajandusmaal asuvate pool-looduslike elupaikade tähtsust ja väärtust ökosüsteemi teenuste pakkumisel ning välja arendada meetodid nii põllumajandustootjatele kui ka poliitikutele, et tagada ratsionaalne ja efektiivne maastikukasutus ka tulevikus.

Dotsent Eve Veromann selgitas neljaaastase uurimuse tähtsust: „Kuna looduslike alade osatähtsus kogu Euroopas väheneb, siis QUESSA projekt aitab tuvastada selliseid põllumaa väliseid alasid (nagu hekid, põllu- ja kraaviservad, võsastikud), mis on väärtuslikud ning mida peaks säilitama ja parendama, et tolmeldajad, kahjurite looduslikud vaenlased jt põllumajandusmaastikul elavad loomad ja linnud leiaksid sealt toitu, elu- ja varjupaiku.“ Nii ökoloogilistel kui ka majanduslikel põhjustel on eluliselt tähtis, et selliseid looduslikke ressursse kaitstaks. Esmajoones uurivad teadlased, kuidas nii põllu sees kui selle ümber paiknevad pool-looduslikud alad mõjutavad ökosüsteemi poolt pakutavate teenuste kättesaadavust kultuurpõldudel, ehk lihtsustatult – kuidas pool-looduslikud alad mõjutavad mesilaste, kimalaste, erakmesilaste, röövtoiduliste lülijalgsete ja parasitoidide arvukust põllul ja seega taimede tolmeldamist ja kahjurite arvukuse reguleerimist.  

QUESSA projektis, mida rahastatakse ligi 3 miljoni euro ulatuses Euroopa Liidu seitsmenda  raamprogrammi raames, osaleb kokku 14 partnerit kaheksast riigist: Eestist, Hollandist, Itaaliast, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Suurbritanniast, Šveitsist ja Ungarist. Iga osavõtjariigi töögrupid viivad läbi katseid, peavad nõu tootjate, poliitikakujundajatega ja erinevate organisatsioonidega, arendamaks välja hindamissüsteemid erinevat tüüpi keskkonna kvaliteedi kindakstegemiseks. Kogutavat informatsiooni saab kasutada uudsete internetipõhiste rakenduste loomiseks, mis võimaldavad põllumajandustootjatel hinnata oma tootmismaa varustatust ökosüsteemi teenustega. See unikaalne süsteem võimaldaks tootjatel paremini mõista, mis suunad vajavad täiustamist, ning kuidas seda saavutada.