Uudised

Viinamarjakonverents „Viinamarjakasvatus ja -veinide valmistamine Euroopa põhjatsoonis – kogemused, võimalused ja eesmärgid“

5. juulil algusega kell 11 toimub Tartus Dorpati Konverentsikeskuses konverents „Viinamarjakasvatus ja -veinide valmistamine Euroopa põhjatsoonis – kogemused, võimalused ja eesmärgid“.

Meie regiooni võimalused mitmekesistada põllumajandussaaduste kasvatamist/tootmist on täienenud viinamarjakasvatuse võrra. Uued sordid, täienenud kogemused ning paremad infovahetuse võimalused on loonud perspektiivi, millist varem ei ole kohaliku veininduse toetamiseks olnud.
Vein, hiljem viinamarjavein on meie toidukultuuri osa olnud läbi pika ajaloo, alguses üksikute inimeste kaudu, hiljem tänu aktiivsetele kaubandussuhetele lõunapoolse Euroopaga. Veinikultuuri tähtsus on oluline põhja-eurooplastele, sealhulgas meie regiooni inimestele. Siit probleem: kuni tänaseni on viinamarjavein jäänud imporditud toidutoodete nimistusse ning puudu on jäänud jõud, et seda ise toota. Teades viinamarjaveini kui veinikultuuri tähtsust tarbijate hulgas, on viinamarjade kultiveerimise aimatav potensiaal suur. Miks mitte tuua turule kohalik viinamarjavein, mis on põhjamaine eksootika ja täiesti uue sisu-kvaliteediga?
Ka ei saa alahinnata võimalikku missiooni globaalse veininduse heaks: mikroklimaatiliselt muutunud traditsioonilised viinamarjakasvatuse piirkonnad tõrjuvad välja haruldasi viinamarjasorte, kuna nende veinide iseloomupotensiaal on muutunud, kuid sort säiliks „täies aroomi-ilus“ pisut jahedamas, endisemas kliimas.
Kas me oleme valmis neid vastu võtma?

KONVERENTSI KAVA:
10:00 Registreerimine (hommikukohvi ja kontaktide vahetus, ka veinide registreerimine)
11:00 Ettekanded
12:00 Lõunasöök
13:30 Väljasõit Eesti Maaülikooli Rõhu katsejaama. Tutvumine istandusega.
Praktilised näited ja selgitused põhjamaisest viinamarjakasvatusest.
16:00 Veinide degustatsioon. Hindamine ja kokkuvõtted. Veine hinnatakse klassikalise
hindamissüsteemi järgi, paigutatakse punktiskaalasse ning tehakse võrdlus.
Pakkumisele tuleb ka Rõhu katsejaama ‘Hasanski Sladki‘ viinamarjadest valmistatud,
tammes laagerdatud vein.
20:00 Õhtusöök

Täpsem info:
Jaanus Lajal, +372-5093959 (+372-5177688),
info@ceuco2012.com
info@veinimaailm.ee
Kadri Karp, Kadri.Karp@emu.ee
www.ceuco2012.com