Eestimaise puu- ja köögivilja säilitamise võimalused kontrollitud ja modifitseeritud atmosfääri tingimustes
Rahastaja: EV Põllumajandusministeerium 2008...2012.
Eestimaise puu- ja köögivilja säilivuse parandamiseks on teoksil uuring, mille käigus selgitatakse välja kontrollitud ja modifitseeritud atmosfääri sobivus aedmaasikale, aedvaarikale, kultuurmustikale, õunale, ploomile, söögisibulale, küüslaugule, porrulaugule ja maitserohelisele. Muudetud gaasikeskkonnas säilitamine on keskkonnasõbralik alternatiiv säilituskemikaalide kasutamisele ning seetõttu sobib ka mahetootjatele. Lühiajaliselt säilivate kultuuride puhul tehakse katseid erinevate kilepakenditega, kus O2 ja CO2 sisaldus muutub kas ise viljade hingamise käigus (passiivselt modifitseeritud atmosfääriga pakendid) või lisatakse pakendisse soovitud kontsentratsiooniga O2 ja CO2 (aktiivne modifitseerimine). Pikaajalised säilituskatsed õunte, küüslaugu, porrulaugu ja söögisibulaga viiakse läbi kontrollitud atmosfääriga säilituskambrites, kus O2 ja CO2 sisaldus hoitakse kogu säilitusperioodi jooksul ühtlasena. Eesmärgiks on välja selgitada nii sobivad sordid, optimaalne säilitusperioodi pikkus kui ka efektiivseim säilitamise viis.
Kokkuvõte 2012 a. katsetulemustest
Kokkuvõte 2011 a. katsetulemustest
Kokkuvõte 2010 a. katsetulemustest
Kokkuvõte 2009 a. katsetulemustest
Kokkuvõte 2008 a. katsetulemustest
2008. aasta suvel viidi säilituskatsed läbi järgnevate kultuuride ja sortidega: aedmaasikad ’Sonata’, ’Honeoye’ ja ’Polka’, ahtalehine mustikas ja kultuurmustikas ’Northblue’, aedvaarikas ’Polka’, ploomid ’Emma Leppermann’ ja ’Ave’, sibulapealsed ’Perfekta’ ja lehtpetersell ’Rialto’.
2008 a. katsetulemused (911 kb) *.pdf