Uudised

PKI Teadlaste Öö: Magavad õunad, mulla mikrokosmos, ulmelised uimelised, maastikuteater, putuksõdalasad jpm

Teadlaste Öö on Euroopa Komisjoni initsiatiivil loodud üleeuroopaline erinevaid teadusringkondi – ülikoole, akadeemiaid, teaduskeskusi, muuseume, laboratooriume jt akadeemilisi organisatsioone – ühendav suurüritus, kus ühe öö(päeva) jooksul toimub palju erinevaid teadust ja teadlasi ühiskonnale tutvustavaid ja lähendavaid üritusi atraktiivses ja lõbusas võtmes. Eesmärgiks on laiemale publikule tutvustada nii teadlasi kui ka nende tegemisi. 2016. aasta alateemaks on teadus ja ulme.

Sel aastal ootab Eesti Maaülikool Põllumajandus- ja keskkonnainstituut Teadlaste Öö raames külalisi neljapäeval, 29. septembril Pollis ja reedel, 30. septembril Tartus
 

29. september kell 19:00-22:00

Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskus (Polli, Karksi vald, Viljandimaa - Vaata kaarti)

„ Õuntest ja olekutest“

19:30 – 20:30 „Tasa,  õunad magavad!“   Selleks, et õunad kestaksid üle talve, tuleb neid aidata „magama“ panna.  Piilume, mis toimub,  ja uurime, kuidas see on võimalik .  Lühiloeng „Inimene ja õunapuu“.  Õunanäitus.

20:45- 22:00    „Olek on superkriitiline,  ütles Yoda“    Vaatame laboris järgi, mis see superkriitiline  olek on. Taimed meelele ja keelele.
 

30. september kell 18:00-22:00

Taastuvate Loodusvarade Teaduskeskus (Kreutzwaldi 5 D-korpus)

Ulmelised uimelised. Kalade imeline lõhnataju.  Kalade stress: südame rütmi ja hingamis-sageduse mõõtmine. Näitame põnevaid filmilõike kalade käitumisest. 
Tutvustame pildi- ja videomaterjali toel uurimustööd Amazonase vihmametsades. Põgus ülevaade troopilise looduse toimimisest – räägime sellest, miks on sealsed kooslused just sellised nagu nad on, kust tulevad erinevused, kust sarnasused. Arutleme džunglimüütide üle – kust lõpevad eelarvamused ja algab rumalus.

Mulla mikrokosmos ootab avastamist. Mitmesugust vahvat tegevust mullamuuseumis.

Tarvilikud taimed. Tutvustatakse erinevaid teravilju ja räägitakse sellest, milles peitub hea saia saamise saladus. Degusteeritakse kalja ja isevalmistatud erinevatest sortidest valmistatud kartulikrõpse.

Kas tunned taimede keelt? Kuidas taimed omavahel suhtlevad ning üksteisele lähenevast ohust teada annavad?

Iidsed taimed. Taimemaailma elavad fossiilid. 

Müstilised seened. Tule ja veendu, kui vähe Sa seenemaailmast tegelikult tead. Tuntud ja tundmatud seened. Kas seen suudab lõhkuda maju?

Putuksõdalaste maailm. Elusate jooksiklaste kollektsioon, mis  demonstreerib nende mitmekesisust,  alates kõige pisematest kuni hiiglasteni. 

Monstrumputukad. Lähivõtted putukatest paljastavad nende tõelise olemuse. Kohapeal on võimalik teha mikroskoobiga putukate portreepilte.

Müstiliste lendurite salaelu. Kimalaste kohta on füüsikud öelnud: nende lennuvõime rikub igasuguseid füüsika reegleid.
Vaatleme seda eripärast putukat. Selgitame, missugused erilised võimed on kimalastel võrreldes mitmete teiste putukatega. Uurime elusate kimalastega pesa, tutvume pere arengukäiguga ning erinevate isendite funktsioonidega ühiselulise pere toimimises. 

Maastikuteater. EMÜ maastikusimulaatoris saab väga suure panoraamekraani vahendusel virtuaalses 3D maastikus ringi liikuda ja lennata. Teadlaste Ööl kõnnime (salaja) üle Tartu Kaarsilla kaare, lendame Tartu vaimu kombel Toomemäe varemetes ja kollitame ajaloolistes poternides. Julgemad saavad osaleda psühholoogia-alases eksperimendis.

Puuvilja- ja marjakultuuride sortide degusteerimine. 
Tutvuda saab taimede-, seente- ja putukakollektsioonidega. 
Tegevust jätkub igale korrusele.  Tulge kogu perega!
NB! Maaülikooli linnakusse sõidab Teadlaste Öö Festivali eribuss!

 

Kõik Eesti Maaülikooli Teadlaste Öö üritused: http://www.emu.ee/teadus/teadlaste-oo/teadlaste-oo-2016/

Kõik Tartu Teadlaste Öö üritused: http://xn--teadlaste-87aa.ee/kava/tartu

Kõik Teadlaste Öö üritused üle Eesti: teadlasteöö.ee/et