Uudised

National Geographic avaldas artikli, kus maaülikooli järveuurija räägib kliimamuutuste mõjust

Ajakirja National Geographic viimane number avaldas teadusajakirjanik Cheryl Katzi artikli, kus on teiste seas kajastatud Eesti Maaülikooli limnoloogiakeskuse juhtivteadurilt Peeter Nõgeselt saadud info kliimamuutuste mõju kohta Eestis.

Artikkel “Summer in March? Warming Climate Alters Europe's Seasons” räägib süsinikuemissioonist ning selle mõjust kliimale – seoses sellega on suvised temperatuurid varem kohal ning aastaks 2100 saabub Euroopa „suvi“ 20 päeva varem kui tööstusajastu eel. Autor kirjutab, et puude lehte minek, lindude ränne ja varakult saabuvad liblikad on kliimamuutuse tõestuseks – muutused kliimatingimustes muudavad aga kogu põhjapoolkera sesoonseid ilmastikutingimusi.

Eesti Maaülikooli juhtivteadlane Peeter Nõges kinnitab artiklis, et muutusi ilmastikutingimustes on selgelt näha Eesti järvedelt. Viimastel kümnenditel sagenenud ebanormaalselt varajased kuumalained on takistanud sügavamate järvede kevadist segunemist – iga-aastast protsessi, mis segab veesamba ja transpordib hapnikku sügavamatesse veekihtidesse. „See mõjutab järvede põhjaelustikku ja võib põhjustada suvist kalade suremist, millel on omakorda oluline mõju kalastuspiirkondade majandusele ja ka puhkemajandusele,“ ütles Nõges.

Artikli leiab: http://news.nationalgeographic.com/2016/04/160404-climate-change-Europe-early-summer/