Uudised

PKI tudengite idee pürib Negavati rahvahääletusel teise vooru

KIKi korraldataval tudengite energia- ja ressursisäästukonkursil Negavatt valis hindamiskomisjon välja 9 ideed, mis jätkavad võistlemist 10 000 eurose peavõidu nimel. Lisaks neile avati rahvahääletus, mille tulemusena selguvad veel kaks projekti, mis jätkavad võistlemist järgmises etapis. Nende rahvahääletusel järmisse vooru pürgivate ideede hulgas on ka PKI tudengite idee "Niitmismaaniast vabaks". Oma poolthäält on võimalik anda Negavati facebook'i lehel andes Eesti Maülikooli postrile "like/meeldib". Rahvahääletus kestab kuni 8. märtsi viimase tunnini, hääletus suletakse südaööl.

"Niitmismaaniast vabaks!" idee tahab vähendada linnaku aladel toimuvat intensiivset lausniitmist. Igavate muruväljade ja tohutu niitmismüra asemel võiks linnakus leida hoopis värvikirevaid, liigirikkusest pakatavad õitsvaid niite, pinnakattetaimedega kaetud alasid või poollooduslikke niidualasid. Sisehoovides võiks niitmine pinnakattetaimede istutamisega täiesti lõppeda ning mitmetes kohtades võiks niitmine toimuda kaks kuni kolm korda aastas, praeguse 14-20 korra asemel.

Konkursi teises voorus ootab tudengeid ees ideede edasiarendamine koostöös mentorite ja partneritega ning vajadusel täiendavate partnerite leidmine. Maikuuks arendatakse parimatest ideealgatustest välja reaalselt elluviidavad projektid. Lõplikud võitjad selguvad mai lõpus toimuval finaalüritusel Rakveres.

Energia- ja ressursisäästukonkursile Negavatt laekus sel aastal rekordiliselt üheteistkümnest koolist 55 ideed. Konkursi auhinnafond on 45 000 eurot ning seda rahastatakse KIKi keskkonnaprogrammist.

Konkurssi Negavatt toetavad Elering, Eesti Pandipakend, Skeleton Technologies, 4Energia ja Estonian Cell. Kaasa mõtlevad SA Tallinna Teaduspark Tehnopol, TÜ Ideelabor, Prototron, Eesti Arengufond, Startup Estonia (SUE), Bioteaduste Üliõpilaste Selts, Mektory, ABB, Uber, La Muu, Best, Eesti Energia ja TalveAkadeemia.

Konkursi eesmärk on tõsta energia- ja ressursialast teadlikkust ning innustada tudengeid välja pakkuma lahendusi, mis aitavad ülikoolides energiat või ressursse säästa. Ideeks võib olla nii toode, teenus, tehnoloogiline lahendus, meetod kui ka kampaania, mis muudab mõtteviisi ja seeläbi ka käitumist. Eesmärgiks on, et ideedest sündinud projektide rakendamisel hakkavad tudengid säästma enam energiat ja ressursse. Konkursi koduleht www.negavatt.ee.