Uudised

Eesti Vabariigi President autasustas professor Ülo Niinemetsa Valgetähe IV klassi teenetemärgiga

President Toomas Hendrik Ilves allkirjastas 1. veebruaril otsuse anda Eesti Vabariigi 94. aastapäeva eel Eestile osutatud teenete tunnustamiseks 99 inimesele riiklikud autasud. Teiste seas pälvis riikliku tunnustuse ka Eesti Maaülikooli Põllumajandus- ja keskkonnainstituudi Taimefüsioloogia osakonna professor ning teaduse tippkeskuse ENVIRON juhataja Ülo Niinemets.

Valgetähe teenetemärk on asutatud 1936. aastal Eesti rahva vabadusvõitluse mälestamiseks. Valgetähe teenetemärk antakse riigiteenistuses või kohaliku omavalitsuse teenistuses olevatele isikutele, samuti majanduse, hariduse, teaduse, kultuuri või spordi alal osutatud või muude üldkasulike teenete ning saavutuste tunnustamiseks. Valgetähe teenetemärgil on seitse klassi.

Valgetähe IV klassi teenetemärk on 35 mm laiuse punase muareelindi küljes rippuv valge rist läbimõõduga 47 mm. Teenetemärgi lindile on paigutatud punane rullmärk läbimõõduga 22 mm. Teenetemärgi kavandi autoriks on Paul Luhthein, esimene IV klassi Valgetähe teenetemärk anti 1937.