Uudised

Eesti Maaülikooli seeneteadlane valiti Euroopa Mükoloogiaühingu auliikmeks

Eesti Maaülikooli Põllumajandus- ja keskkonnainstituudi vanemteadur mükoloog Erast Parmasto valiti 19.- 23. septembril Kreekas toimunud XVI Euroopa mükoloogide kongressil Euroopa Mükoloogiaühingu üldkogul selle auliikmeks tunnustades sellega tema ülisuurt ja väga pikaajalist panust Euroopa seeneteadusesse.

„See on austus kogu Eesti Maaülikooli seeneteadlaste tööle, mitte ainult mulle,“ sõnas mükoloog Erast Parmasto. Parmasto üheks oluliseks panuseks seeneteadusse on kindlasti tema kaasosalusel publitseeritud molekulaarsetel tunnustel põhinev kõigi seente uus süsteem, mis leiab järjest enam tunnustust kogu maailmas. See 2007. aastal ajakirjas Mycological Research avaldatud artikkel on jätkuvalt üks Eesti Maaülikooli enim tsiteeritud artikleid ja oli aastaid juhtiva mükoloogilise ajakirja enim allalaaditud kirjatükke.

Erast Parmasto panus Eesti seeneteadusesse on ääretult suur. 1989. aastal korraldas ta Eestis X Euroopa mükoloogide kongressi, mis kujunes sellest osavõtjatele meeldejäävaks veel ka seetõttu, et toimus samal ajal Balti ketiga. Kongressist võttis siis osa 245 inimest 20 riigist.

Parmasto on uurinud seente liigiteket, fülogeneesi, ökoloogiat ning süstemaatikat ning publitseerinud hulgaliselt teaduskirjutisi erinevates väljaannetes.